Actueel Nieuws

8 juli 2020

De lessen van Extra Handen voor de Zorg in Actieleer TV

De afgelopen maanden zijn veel (oud) zorgmedewerkers (tijdelijk) teruggegaan naar de zorg via ‘Extra handen voor de zorg’. Medewerkers die wilden en zorgorganisaties die behoefte hadden aan extra tijdelijke medewerkers konden zich melden bij extrahandenvoordezorg.nl. Via dit samenwerkingsverband van regionale werkgeversorganisaties, branches, vakbonden, privé initiatieven en VWS vonden duizenden de weg naar de zorg terug. In deze uitzending van Actieleer TV hoor je welke lessen daarbij geleerd zijn en…welke to do’s moeten alle betrokkenen noteren om de arbeidsmarkt in zorg en welzijn toekomstbestendig in te richten?

Image

Aan het woord komen Johanneke van der Lans, docent Verpleegkunde bij Albeda Zorgcontract, José Geertsema, bestuurder Extra ZorgSamen, Cees de Wildt, hoofd Werkgeverszaken Actiz en Jelle Boonstra, directeur-bestuurder RegioPlus. Johanneke, voormalig hart- en dialyseverpleegkundige maar alweer 14 jaar als docent verbonden aan een mbo-opleiding verpleegkunde: “Het was in het begin best spannend, maar zorg verleer je niet, het is net als fietsen”. Zij heeft veel geleerd, vooral als docent. “Ik kan mijn leerlingen nu vanuit mijn eigen ervaring vertellen wat je tegenkomt als je voor het eerst op een afdeling komt”.

Omdenken

José Geertsema’s grootste les zit ‘m in het omdenken. “We konden zo ‘out-of-the-box’ denken en doen met z’n allen tijdens deze crisis, de samenwerking was zo krachtig, dat moeten we echt proberen vast te houden. Er is met Extra handen voor de zorg een substantiële bijdrage geleverd aan het verminderen van de werkdruk. Nu komt het erop aan of we het bestand van medewerkers kunnen verduurzamen om ook in de toekomst een beroep op deze groep te kunnen doen tijdens nieuwe piekbelasting”.

“De zorg kent een zeer gesloten arbeidsmarkt”, aldus Cees de Wildt van Actiz. “Het is belangrijk om de drempel om toe te treden tot de zorg te verlagen. We hebben gezien dat we mensen met goede begeleiding snel kunnen bekwamen”. In een volgende uitzending van Actieleer TV na de zomer meer over dit onderwerp met o.a. de Nationale Zorgklas. Jelle Boonstra van RegioPlus: “Tijdens de coronacrisis kwam er veel professionele ruimte voor zorgmedewerkers. Medewerkers krijgen sneller en vaker het vertrouwen dat ze hun werk goed deden. Nu we dit hebben gezien en vastgesteld met elkaar dat het echt goed is gegaan tijdens deze crisis, zou ik willen dat we af gaan van het functiedenken en meer taakgericht- en competentiegericht denken. En er kan veel. We hebben deze periode gezien dat als we echt gaan samenwerken, er veel moois ontstaat”.

To-do

We kunnen aan de hand van deze uitzending een paar concrete acties noteren:

  • (oud)-zorgmedewerkers die ook hun steentje willen bijdragen kunnen zich blijven aanmelden op www.extrahandenvoordezorg.nl.
  • Zorgorganisaties die tijdelijk extra ondersteuning zoeken, kunnen zich ook blijven aanmelden.
  • Wie (weer) de zorg in wil en daar advies bij zoekt komt in aanmerking voor een gratis en persoonlijke loopbaancoach, aanmelden kan op www.sterkinjewerk.nl.
  • Als je passie hebt voor de zorg, meld je dan aan! Volgens Johanneke is onderwijs/zorg een zeer interessante combinatie en loopbaanontwikkeling, voor docenten én voor oudere zorgmedewerkers. En zij kan het weten, je ziet het aan haar ‘shiny eyes’.Bekijk de aflevering hier.

Deel dit op social media