Actueel Nieuws

21 april 2020

Maaike (67 jaar): “Ik ben al twee keer met pensioen gegaan, maar de zorg blijft trekken”

“Ondanks dat ik tot de risicogroep behoor, heb ik me spontaan aangemeld voor het project ‘Extra Handen voor de Zorg’. Eigenlijk verwachtte ik geen reactie. Waar zouden ze iemand van mijn leeftijd nou voor nodig hebben?”, vroeg Maaike Huisman zich af. Maar er kwam wel een reactie: in de thuiszorg hebben ze haar maar al te hard nodig.

Image

“Er werd gewerkt aan een uitbreiding van de zorg voor coronapatiënten, waarbij de regulaire zorgmedewerkers ingezet zouden worden. Hierdoor zou er een tekort aan thuiszorgmedewerkers ontstaan. Daarom kon ik terecht bij ZuidOostZorg. Extra hulp is hard nodig. En, ze zijn blij met iedere hulp. Ik had me aangemeld voor twee halve dagen, vooral omdat dit voor mezelf haalbaar is. Maar ook dat vinden ze helemaal goed. Ik voelde me ook echt welkom. ZuidOostZorg had alles perfect geregeld. Ik werd zo goed ontvangen en er lag direct een uniform voor me klaar.”

Maaike heeft heel wat jaren ervaring: “Ik heb 33 jaar in de verpleging gewerkt. Na mijn pensioen wilde ik toch weer in de zorg werken, maar niet meer in de verpleging. Zo heb ik nog anderhalf jaar in de thuiszorg gewerkt. Na anderhalf jaar thuis zag ik de oproep van ‘extra handen voor de zorg’ op internet. Ik wilde meteen helpen want ik mis het werk. De zorg blijft trekken. En het valt me mee dat ik het werk nog kan!”

Op de vraag of ze het niet spannend vind om in deze tijdens coronacrisis te werken, reageert Maaike heel nuchter. “Ik heb dan wel de risicoleeftijd maar ik werk niet op een corona-afdeling. Omdat ik bij de thuiszorg werk, kom ik bij de mensen thuis. De cliënten weten, dat er goed gelet moet worden op de hygiëne. In verband daarmee staat er op het aanrecht een rol keukenpapier, zodat ik daarmee de handen kan drogen. Ik was extra mijn handen bij binnenkomst en weggaan. Maar afstand houden gaat niet want ik help mensen bijvoorbeeld met aankleden, medicatie en aantrekken van steunkousen. Ik ga ervan uit dat mensen aangeven dat ze verkouden zijn. En dan worden ze uit de route gehaald en komt er andere zorg. Ik vertrouw erop.”

“Je voelt wel aan de reacties van mensen dat ze je komst waarderen. Vandaag zei iemand die het juist leuk vond dat ik, in plaats van zo’n jong meisje, kwam helpen. Behalve de handelingen die je doet, vinden mensen ook het stuk levenservaring prettig. Je merkt snel of je het mensen naar de zin doet. En, mijn man is hartstikke trots dat ik me nu inzet voor de zorg. Dat vind ik ook heel leuk!”

Meer weten over het project Extra handen voor de zorg? Kijk op de website.

Deel dit op social media