Actueel Nieuws

14 december 2023

IZA-afspraken alleen haalbaar door transformatie van werk als speerpunt op te nemen in regioplannen

Iedere regio in Nederland kent zijn uitdagingen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat organisaties op basis van beschikbare regionale data een regiobeeld- en plan opstellen. Volgens RegioPlus komt de factor werk hierin nog onvoldoende naar voren.

Image

We zien vanuit de landelijke akkoorden WOZO, TAZ en GALA al goede beweging ontstaan naar verandering in zorg en welzijn, maar het arbeidsmarktperspectief is nog niet in alle plannen goed opgenomen. Juist de factor werk in de regionale transformatieplannen is volgens RegioPlus, het landelijk samenwerkingsverband van regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn, randvoorwaardelijk om koers te houden op de IZA-doelstellingen. “Zelfs al zou er in de sector genoeg budget zijn voor alle plannen, als er geen mensen zijn om het werk uit te voeren, komt er alsnog niets van die plannen terecht”, licht Jelle Boonstra directeur-bestuurder van RegioPlus toe.

Euro één keer uitgeven

RegioPlus pleit ervoor dat in de transformatieplannen wordt opgenomen dat structureel gemeten gaat worden wat echt werkt. “Elke euro kan maar één keer uitgegeven worden en de mens om het werk te doen is nu een schaarste factor. Er is er geen tijd om op een doodlopend spoor in te zetten. Dus stop regelmatig de thermometer erin. Beoordeel de plannen en de uitvoering in hun impact op werk en op de arbeidsmarkt. En ga dan na of dit in verhouding staat tot de toekomstige zorgvraag. Dat is de sleutel voor het doen slagen van de IZA-doelstellingen.”, vervolgt Boonstra.

Beweeglijke factor

Regionaal inzicht op werk, de mensen die de zorg leveren, vraagt om gedegen kennis van en actuele data over de regionale arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is immers een beweeglijke factor. De regionale werkgeversorganisaties werken branche-overstijgend samen, kennen de sector en beschikken over de benodigde regionale data. Zij staan dan ook klaar om de ‘transitie van werk’ op de agenda te zetten. Een advies van Boonstra: “Sta je nog niet in contact met de werkgeversorganisatie in jouw regio, neem dan zeker contact met ze op, zodat je samen de benodigde data op kunt halen en kunt vertalen naar wat die voor jouw organisatie betekenen.”

Deel dit op social media