Heeft een werknemer hulp of een hulpmiddel nodig om uw werk goed te doen? Bijvoorbeeld een doventolk, orthopedische werkschoenen of een aangepaste auto? Dan kan hiervoor een vergoeding worden aangevraagd bij het UWV.
–
–
Werkgever
Werkplekaanpassingen kunnen vergoed worden door UWV. Alleen speciale aanpassingen kunnen vergoed worden; zaken die horen bij de standaarduitrusting van een bedrijf vallen daar niet onder.
SZW / UWV
Meer informatieAls een oudere werknemer die vanuit de WW in dienst is gekomen ziek wordt, dan kan de werkgever compensatie krijgen voor het loon. De werkgever vraagt hiervoor een Ziektewet-uitkering aan voor de werknemer. De uitkering gaat in na 13 weken ziekte.
–
–
Werkgever
Voor oudere werknemers die uit de WW gaan werken, wordt na 13 weken ziekte de ziektewet-uitkering uitgekeerd door het UWV.
UWV
Meer informatieHet loonkostenvoordeel (LKV) is een tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meer werknemers in dienst nemen uit doelgroepen die vaak lastig aan het werk komen. Het LKV is een onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Het gaat vooral om de volgende groepen werknemers:
Er is ook een LKV voor werkgevers die werknemers herplaatsen in een nieuwe of aangepaste functie als deze werknemers arbeidsongeschikt zijn geworden.
–
Als u een werknemer in dienst neemt, dan heeft u 1 keer recht op het loonkostenvoordeel (LKV) voor dezelfde doelgroep waar de werknemer onder valt. U ontvangt het LKV dan 3 jaar vanaf het moment dat de werknemer bij u in dienst is.
Als u recht heeft op het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer, dan geldt een andere termijn. U ontvangt het LKV dan na de herplaatsing, over een periode van 1 jaar.
Werkgever en werknemer
Hoeveel u maximaal per werknemer per kalenderjaar ontvangt, hangt af van de doelgroep waar uw werknemer bij hoort.
UWV
Meer informatieEen meerjarige subsidie op basis van cofinanciering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waarmee werkgevers in Zorg en Welzijn een extra impuls kunnen geven aan opleidingsinspanningen die gericht zijn op: instroom en opleiding van nieuw personeel, opscholing van personeel zodat ruimte ontstaat voor instroom van nieuwe mensen, meer kans op werk voor werknemers voor wie ontslag dreigt en het opleiden van praktijk / werkbegeleiders.
De meerjarige subsidie loopt van 2017 – 2025.
Het is niet meer mogelijk om deze subsidie aan te vragen.
Arbeidsorganisaties in zorg en welzijn
Een extra impuls aan opleidingsprojecten die gericht zijn op nieuwe instroom, behoud van werknemers, opscholing binnen de organisatie via de beroepskwalificerende scholing of opleidingen tot praktijk/werkbegeleiders.
VWS / RegioPlus
Meer informatieOndersteunt verpleegkundigen en ziekenverzorgenden die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn en niet in staat om noodzakelijke aankopen te doen zoals een wasmachine. Daarnaast ondersteunt het fonds incidenteel activiteiten ter bevordering van de deskundigheid van verpleegkundigen en ziekenverzorgenden. Het betreft hier organisaties of personen binnen de gezondheidszorg, zowel in binnen- als buitenland.
–
Gedurende hele jaar
Verpleegkundigen en ziekenverzorgenden die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn en niet de financiële middelen hebben om noodzakelijke aankopen te doen.
Het fonds keert geen geld uit, maar biedt ondersteuning bij aankopen. De materiële ondersteuning is een tegemoetkoming voor bijzondere en/of onvoorziene kosten. Deze uitgaven mogen niet elders te declareren zijn.
Stichting Fonds voor Verpleegkundigen
Meer informatieBedrijven en sectoren die zijn getroffen door grote veranderingen in de wereldhandelspatronen of als gevolg van de wereldwijde economische financiële crisis, kunnen bij massaontslag gebruikmaken van geld uit het EGF. Dit fonds helpt werknemers met bijvoorbeeld scholing, hulp bij het vinden van een nieuwe baan of steun bij het opzetten van een eigen bedrijf. Daarbij moet sprake zijn van minimaal 500 ontslagen personen.
Een subsidie aanvragen is nog steeds mogelijk.
–
Werkgevers en organisaties die vallen binnen de O&O fondsen.
Er is geen maximumbedrag gesteld aan een aanvraag, echter voor de hele Europese Unie is een bedrag van € 210 miljoen euro beschikbaar voor de periode 2021-2027. Bedrijven of sectoren kunnen de kosten voor maximaal 60% vergoed krijgen; 40% van de kosten moeten ze zelf betalen.
Europese Commissie / SZW
Meer informatieSterk in je werk is er voor iedereen die in zorg en welzijn werkt en hulp wil bij het nadenken over zijn of haar loopbaan. Het is er ook voor iedereen die de stap naar zorg en welzijn (weer) wil maken, maar niet weet hoe ze dit moeten aanpakken. Je krijgt in een persoonlijk gesprek met een gratis loopbaancoach informatie over opleidingen, baankansen bij jou in de buurt, maar ook advies hoe je je werk in de zorg beter kunt organiseren.
–
Aanvragen kan tot en met 31 oktober 2025.
Werknemers
Sterk in je werk, zorg voor jezelf is een persoonlijk traject. Je meld je aan via het formulier op de website voor steun van een loopbaancoach. Dit is gratis. Je krijgt een bevestigingsmail en er wordt contact met je opgenomen via het emailadres of telefoonnummer dat je hebt opgegeven.
Je ontmoet je coach op dit moment vaak via beeldbellen vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Normaal gesproken zijn dit persoonlijke ontmoetingen op een vaste locatie.
Tijdens deze gesprekken praat je met je coach over wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en wat je nodig hebt. Hiermee gaan jullie aan de slag. Sterk in je werk is persoonlijk en daarom voor iedereen anders. Je krijgt advies over op jouw specifieke situatie en wensen.
Sterk in je werk, zorg voor jezelf
Meer informatie