Op 26 juni 2025 vindt de Verenigingsdag van RegioPlus plaats in Zeist. Op deze pagina vind je alle informatie over het programma en kan je je inschrijven.
Verenigingsdag
De eerste Verenigingsdag binnen het nieuwe beleidsprogramma SIR kún en wíl je niet missen. Met alle ontwikkelingen in de sector en in het veld is samenwerking en onderlinge afstemming belangrijker dan ooit.
We gaan aan de slag om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Dit is dé gelegenheid om ideeën uit te wisselen, nieuwe contacten te leggen en gezamenlijk kansen te creëren. Alles om voorbereid te zijn op de uitdagende periode die voor ons ligt, waarbij samenwerken belangrijker dan ooit is. Want verenigen doen we samen! Uiteraard wordt er ook gestreden in het Kennisbokaal kampioenschap 2025, gaat Transvorm er voor het derde jaar op rij met de bokaal vandoor?
Deze bijzondere Verenigingsdag kan en wíl je niet missen!
Tijdens de Verenigingsdag kun je twee workshops kiezen uit het uitgebreide programma. Daarnaast neem je deel aan de plenaire opening en afsluiting. In de middag is er een lange netwerklunch met leuke activiteiten. En natuurlijk bepalen we welke regio dit jaar de Kennisbokaal mee naar huis mag nemen!
De Verenigingsdag vindt plaats bij de KNVB Campus in Zeist. Klik hier voor een routebeschrijving. Kom je met het OV? Vanaf station Driebergen-Zeist zetten we pendelbussen in, of je kunt een OV-fiets nemen.
Tijdens de Verenigingsdag kan je ’s ochtends en ’s middags een workshop volgen. Hieronder vind je een korte omschrijving van elke workshop. Inschrijven kan via het inschrijfformulier. Wacht niet te lang, want vol is vol!
Workshop | Bovenregionaal samenwerken op veranderkracht Carolien Hoogstede (deRotterdamseZorg) en Suus van Dijk (WZW)
Ronde 1
Tijdens deze workshop lichten we toe hoe de verschillende WGO’s met elkaar een manier van samenwerken hebben opgezet om bovenregionaal slagkracht te kunnen maken op het thema veranderkracht. Kennisdeling, input geven en volgens elkaars experimenten , samen (door)ontwikkelen en bovenregionaal opschalen van bewezen interventies. In deze workshop nemen we jou mee in het proces die de werkgroep I&E heeft doorlopen. Tijdens deze inspirerende workshop halen we graag jouw input op hoe we deze manier van samenwerken volgens jou naar een nog hoger niveau kunnen tillen.
Workshop | Serious Game: De Zorgkloof Anne Kempe (WGV Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid)
Ronde 1
De zorgsector staat voor grote uitdagingen. Daarom is het belangrijk dat bestuurders, beleidsmakers en zorgprofessionals niet alleen naar de huidige situatie kijken, maar ook nadenken over de toekomst. Hoe gaat de zorg er in de toekomst uitzien? Hoe zorgen we ervoor dat goede zorg beschikbaar blijft? Het huidige zorgsysteem komt steeds meer onder druk te staan. Dit betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden om de zorg toekomstbestendig te maken.
Workshop | AFAS Expertise sessie Wim van den Berg (Flever), Martine Knol (WZW), Jack Harmsen (WZW) en Marijke Loosman (Flever) Ronde 1
Inmiddels werkt een ruime meerderheid van de regio’s met Afas. Maar hoe maak je zo slim mogelijk gebruik van alle modules binnen het systeem? Je kunt namelijk veel meer met Afas dan alleen financiën. In deze interactieve sessie laten WZW en Flever zien hoe zij Afas én Power BI inzetten. Welke processen kun je hiermee automatiseren en hoe doe je dat? Hoe zet je een slimme workflow op en hoe verknoop je de verschillende modules aan elkaar? Dit komt allemaal aan bod in deze sessie, waarbij we ook heel graag jouw input en vragen horen!
Workshop | Complexiteiten van samenwerken tussen organisaties en netwerksamenwerking Félice de Charro (Sigra)
Ronde 1
Samenwerken tussen organisaties, hoe doe je dat? In deze workshop nemen we je in vogelvlucht mee langs verschillende complexiteiten en theorien op samenwerken. We gaan in op de verschillen tussen samenwerkingstafels en netwerksamenwerking. Na een uur heb je inzichten en handvatten om je eigen samenwerking op te zetten, versterken of vernieuwen.
Workshop | InnovatieBuddy: slim samen implementeren Maartje Bouwens en Nienke van Donkelaar (ZWconnect)
Ronde 1
Maartje Bouwens en Nienke van Donkelaar introduceren Innovatiebuddy: het platform voor en door innovatiemanagers om samen slim te implementeren. In de sector Zorg en Welzijn wordt steeds meer geïnvesteerd in arbeidsbesparende zorgtechnologie, maar het rendement blijft vaak onduidelijk of teleurstellend. Dit komt mede doordat het lastig is te bepalen waarin geïnvesteerd moet worden, opschaling uitblijft, businesscases onduidelijk blijven en innovatieteams onvoldoende capaciteit en middelen hebben.
Workshop | KNVB Rondleiding: Ontdek de middenstip van Nederland KNVB
Ronde 1
Een rondleiding over de KNVB Campus is een kijkje achter de schermen bij het hart van het Nederlandse voetbal en het huis van Oranje. De KNVB Campus is de plek waar de nationale Oranje selecties trainen en waar trainers worden opgeleid, scheidsrechters werken aan hun arbitrage en bestuurders elkaar ontmoeten. Het is ook de plek waar de voetballers van ons land kunnen revalideren. Tijdens de rondleiding kom je meer te weten over dit topvoetbal centrum en zie je waar internationals trainen, eten en slapen wanneer zij worden opgeroepen voor Oranje. Begeleid door onze gidsen, die vertellen over het terrein en haar geschiedenis, bezoek je de verschillende faciliteiten waar spelers, scheidsrechters en trainers gebruik van maken om tot de beste prestaties te komen.
Workshop | Driving Change: Ontdek je drijfveren Romée van der Linde, Nicolette van der Slot en Charlotte Arentsen (We Care To DisGover)
Ronde 1
Verandering vraagt om meer dan plannen en processen — het vraagt om mensen die willen én kunnen meebewegen. In deze interactieve workshop maken deelnemers op een toegankelijke manier kennis met Insights Discovery: een model dat werkt met vier kleurtypen en helpt om jezelf en anderen beter te begrijpen.
We gaan in op:
Het menselijke aspect van verandering
Je eigen voorkeursstijl en drijfveren
Hoe je anderen beter kunt meenemen in verandering
Samenwerken vanuit inzicht, niet vanuit aannames
Deelnemers doen een korte kleurenquickscan en gaan aan de slag met herkenbare situaties. Zo wordt inzicht omgezet in actie — een belangrijke stap in het driving change-proces.
Workshop | Mindfulness Zweverig? Integendeel! Joycelyn Bartlett (Sterk in je Werk coach Utrechtzorg)
Ronde 1 en 2
Werken in de zorg en welzijnssector vraagt om zowel fysieke als mentale veerkracht. Zeker in het huidige tijdperk dat een sterk gestegen zorgbehoefte, onzekerheid en werkdruk met zich meebrengt. Het beoefenen van mindfulness kent vele bewezen positieve effecten in het behouden van veerkracht. Beoefenaars versterken onder meer hun concentratievermogen, kunnen aanhoudende werkdruk beter hanteren en ervaren meer rust. Tijdens deze interactieve workshop merk je aan den lijve de positieve effecten van mindfulness. Je ervaart niet alleen dát de oefeningen werken, je leert ook begrijpen waarom. Beleef deze workshop en ontdek wat mindfulness voor jou als professional kan betekenen..
Workshop | Het speelveld in kaart Larissa Lodewijk en Yvette Visser (RegioPlus)
Ronde 2
Herken wie ertoe doet – en bepaal met wie je echt verder wilt in de transitie van werk
De transitie van werk is in volle gang en vraagt om scherpe keuzes: wie zijn je belangrijkste bondgenoten in deze beweging – en met wie werk je misschien wel té vanzelfsprekend samen?
In deze interactieve workshop breng je jouw stakeholderveld rondom een van de drie centrale thema’s (regionaal werkgeverschap, veranderkracht en informele zorg) en eventuele overkoepelende spelers in kaart. Je ontdekt samen welke partijen echt cruciaal zijn voor de transitie van werk en welke relaties aandacht of heroverweging verdienen. Tijdens de workshop gaan we praktisch aan de slag met direct toepasbare tools en reflectie met collega’s uit andere regio’s.
Wat levert het op?
• Inzicht in verschuivende belangen en krachtenvelden binnen en buiten je regio
• Een eerste versie van je stakeholderkaart
• Handvatten om gerichter samen te werken én keuzes te maken in je netwerk.
• Uitwisseling met collega’s over gedeelde uitdagingen en slimme aanpakken.
• Input voor het strategisch positioneren van jouw rol én die van de vereniging
Deze sessie is bedoeld als eerste stap. Op basis van de uitkomsten verkennen we graag met jullie waar behoefte is aan verdieping – bijvoorbeeld per thema, regio of rol.
Workshop | Jong RegioPlus: Speeddate je netwerk Loesje Pieters (Utrechtzorg), Renske van der Linden (Sigra) en Meis Al-Mahmoedi (RegioPlus)
Ronde 2 Wil jij je netwerk uitbreiden en nieuwe collega’s binnen RegioPlus beter leren kennen? Dan is onze workshop “Speeddate je netwerk!” de perfecte gelegenheid voor jou!
In deze interactieve en energieke sessie krijg je de kans om in een kort tijdsbestek met verschillende collega’s van RegioPlus in gesprek te gaan. Via speelse speeddate-sessies leer je niet alleen wie je collega’s zijn, maar ontdek je ook de diverse expertises en achtergronden die onze organisatie rijk is. Het doel? Elkaar beter begrijpen, de samenwerking versterken en nieuwe ideeën uitwisselen in een informele setting.
Workshop | Communicatie Tim Rook (RegioPlus)
Ronde 2 In deze sessie gaan we aan de slag met een communicatievraagstuk. Ontmoet je communicatie collega’s uit de regio en leer van elkaars expertise.
Deze omschrijving wordt nog aangevuld.
Workshop |Deep Democracy, de toepasbaarheid / het gebruik bij (lerende) netwerken Brenda Hengst (RegioPlus/Actie Leer Netwerk)
Ronde 2
De workshop richt zich op het verkennen van de principes van Deep Democracy en de toepassing ervan in (lerende) netwerken. Deep Democracy benadrukt het belang van inclusiviteit, diversiteit en het actief luisteren naar verschillende perspectieven. Deelnemers ervaren in de workshop hoe ze deze principes in de praktijk kunnen brengen in netwerken waar kennis en ervaringen gedeeld worden. De focus ligt op het creëren van een veilige ruimte voor dialoog, zodat gezamenlijke groei en leren gestimuleerd worden. Door actief deel te nemen, ontwikkelen de deelnemers vaardigheden die hen in staat stellen om zowel het leerproces als de samenwerking effectiever te maken.
Workshop | Geen plan of beleid zonder inwonerbetrokkenheid Astrid Stomphorst en Rutger van Weeren (Flever)
Ronde 2 Voor toekomstbestendige zorg en welzijn is de inbreng van patiënten, cliënten, mantelzorgers en andere (betrokken) inwoners onmisbaar. Ze hebben waardevolle ervaringskennis, denken mee over beleid of starten zelf een initiatief om de leefbaarheid in hun omgeving te verbeteren. In de praktijk blijkt dat leren van elkaar en die samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties tot betere oplossingen leidt. De Participatiehub is een netwerk voor en door iedereen die in Flevoland betrokken is of wil worden bij zorg- en welzijn.
In deze interactieve workshop nemen we de deelnemers in het proces van de Participatiehub Flevoland.
Workshop | Het avontuur rondom Ai en co creatie met zorgorganisaties. We nemen je mee! Suzanne Welbergen (WGV Zorg en Welzijn)
Ronde 2
Veel organisaties zijn bezig met vraagstukken rondom werkdrukverlaging, ontregelen, terugdringen van administratieve lasten. Tegelijkertijd zien we dat veel zaken dubbel gebeuren in de regio en dat er gezocht wordt naar betere samenerking. Hoe kan AI daar een mogelijke oplossing in bieden? In de regio Apeldoorn is naar aanleding van die behoefte een prototype chatbot ontwikkeld als oplossing voor het ontlasten van zorg- en welzijnsprofessionals. In het proces van idee naar prototype, naar pilot, en mogelijke opschaling kom je veel vragen tegen. Hoe werk je in publiek private samenwerking? Welke vraagstukken kom je tegen? Hoe financier je dit? Dit en nog veel meer vragen kwamen we bij de WGV tegen bij dit proces. Hebben we alle antwoorden? Nee. Is het spannend? Ja en leuk! We nemen je graag mee naar verleden en toekomst!