Verenigingsdag 2024

Op 27 juni 2024 vindt de Verenigingsdag van RegioPlus plaats in Zeist. Op deze pagina vind je alle informatie over het programma en kan je je inschrijven.

Verenigingsdag

Het kernwoord voor de komende tijd binnen onze vereniging is transitie. Een transitie van de sector is onvermijdelijk en noodzakelijk. Wij lopen hierin graag voorop. Daarom staat de Verenigingsdag dit jaar in het teken van deze transitie en de veranderkracht die daarvoor nodig is. 

We gaan met elkaar aan de slag om hierin alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Tijdens de Verenigingsdag leer je alles over verenigingsdenken, veranderkracht en nemen we je mee in het nieuwe beleidsprogramma: SIR. Alles om voorbereid te zijn op de uitdagende periode die voor ons ligt.

Deze bijzondere Verenigingsdag kan en wíl je niet missen!

Programma

Tijdens de Verenigingsdag kun je twee workshops kiezen uit het uitgebreide programma. Daarnaast neem je deel aan de plenaire opening en afsluiting. In de middag is er een lange netwerklunch met leuke activiteiten. En natuurlijk bepalen we welke regio dit jaar de Kennisbokaal mee naar huis mag nemen!

Het programma ziet er als volgt uit:

09:30 – 10:00    Ontvangst

10:00 – 11:00    Plenaire opening

11:00 – 12:00    Workshopronde 1 in subzalen

12:00 – 13:30   Netwerklunch

13:30 – 14:30    Workshopronde 2 in subzalen 

14:30 – 15:00    Plenaire afsluiting

15:00 – 16:00    Borrel

Praktische informatie

De Verenigingsdag vindt plaats bij de KNVB Campus in Zeist. Klik hier voor een routebeschrijving. Kom je met het OV? Vanaf station Driebergen-Zeist zetten we pendelbussen in, of je kunt een OV-fiets nemen.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar info@regioplus.nl.

Workshops

Tijdens de Verenigingsdag kan je ’s ochtends en ’s middags een workshop volgen. Hieronder vind je een korte omschrijving van elke workshop. Inschrijven kan via het inschrijfformulier. Wacht niet te lang, want vol is vol!

Workshop | Kick-off Lerend Netwerk over Lerende Netwerken (LN+)
Marlies van Vianen (deRotterdamseZorg) en Annelies Mulder (Actie Leer Netwerk)

Op verschillende plekken in onze vereniging wordt er gestart met lerende netwerken. Een lerend netwerk is een andere manier van werken aan regionale vraagstukken. Dit vraagt binnen de regio en van jou als procesbegeleider nieuwe vaardigheden en expertise. Hoe mooi is het als we daar samen in de vereniging aan kunnen werken! In het lerend netwerk over lerende netwerken (LN+) gaan we in op vragen uit de praktijk en werken we vanuit de actie stand aan praktische ondersteuning voor jouw lerende netwerken. Een lerend netwerk gaat ervan uit dat het leren in de praktijk plaats vindt. Het zorgt voor meer implementatie kracht en een sterker netwerk in jouw regio. Als deelnemer van LN + maakt het niet uit of je veel of weinig ervaring hebt. Je komt halen wat je wilt halen en brengen wat je wilt brengen. Samen worden we beter en sterker in het aanbod lerende netwerken. Vanuit de ervaring van de Rotterdamse Zorg en de Methodische begeleiding vanuit het ALN willen we met elkaar in 2024/2025 gaan optrekken. De contouren bepalen we samen. Deze kick-off voorziet je van een stuk basis kennis en beschikbaar materiaal. Leuk om elkaar hier te ontmoeten!

Workshop | KNVB Rondleiding: Ontdek de middenstip van Nederland
KNVB

Een rondleiding over de KNVB Campus is een kijkje achter de schermen bij het hart van het Nederlandse voetbal en het huis van Oranje. De KNVB Campus is de plek waar de nationale Oranje selecties trainen en waar trainers worden opgeleid, scheidsrechters werken aan hun arbitrage en bestuurders elkaar ontmoeten. Het is ook de plek waar de voetballers van ons land kunnen revalideren. Tijdens de rondleiding kom je meer te weten over dit topvoetbal centrum en zie je waar internationals trainen, eten en slapen wanneer zij worden opgeroepen voor Oranje. Begeleid door onze gidsen, die vertellen over het terrein en haar geschiedenis, bezoek je de verschillende faciliteiten waar spelers, scheidsrechters en trainers gebruik van maken om tot de beste prestaties te komen.

Workshop | Een vingeroefening, Aanpak Begeleidingsethiek bij sociaal technologische innovaties
Marit Blom (Sigra) en Felice de Charro (Sigra)

Nu technologie steeds meer verweven raakt met onze levens, roept dat ook steeds vaker ethische vragen op. We zien overal waardenkaders ontstaan, maar in hoeverre zijn die bruikbaar in de dagelijkse praktijk? De gewenste inzet van een technologie is immers in iedere praktijk weer net even anders. De Aanpak Begeleidingsethiek is ontwikkeld om juist vanuit die unieke context met de mensen die erbij betrokken zijn ethisch handen en voeten te geven aan een technologie. Daarmee sluit de aanpak ook nauw aan bij de dynamiek van innovatie: technisch én sociaal. In deze sessie ga je ervaren wat je aan de aanpak beleidingsethiek (ABE) kunt hebben. Dit is een innovatieve methode die concrete handvatten biedt om technologie op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. Tijdens de workshop zetten we één zorgtechnologie centraal en gaan de aanpak verkort ervaren.

Workshop | In gesprek met Jong RegioPlus
Jong RegioPlus | Lara Gon (RegioPlus) en Thars Labee (Zwconnect)

Hi collega! Wij zijn Jong RegioPlus steken graag de handen uit de mouwen om onze zorg- en welzijnssector verder te verbeteren. Daarom willen we verder in gesprek met jou, als lid van onze vereniging. Op een laagdrempelige en innovatieve manier gaan wij graag het gesprek aan over de kansen en knelpunten die we zien, hoe we onze veranderkracht kunnen bundelen en inzetten maar ook hoe wij uitkijken naar volgend jaar met betrekking tot de SIR. Zien we jou daar? P.S. Voor deze sessie zijn alle leeftijden en generaties welkom.

Workshop | Van start tot samenwerken: Regionaal Werkgeverschap
Candia Kuipers (RegioPlus), Lara Gon (RegioPlus) en Meis Al-Mahmoedi (RegioPlus)

Deze sessie biedt een platform om de inzichten en informatie die zijn verzameld tijdens de startbijeenkomsten over regionaal werkgeverschap samen te brengen. We gaan dieper in op de kernpunten en uitdagingen die naar voren zijn gekomen, en verkennen hoe we ons kunnen voorbereiden op het nieuwe programma SIR (Samenwerken en Innoveren in de Regio) voor het komende jaar. Deze sessie is een waardevolle gelegenheid om gezamenlijk onze visie te scherpen voor een succesvolle invulling van het programma Regionaal Werkgeverschap.

Workshop | Anders werken vraagt om ander toezicht
Hanne Wiegman-Windig (ZWconnect) en Aad Koster (voorzitter Algemeen Bestuur WGV Zorg en Welzijn)

Als je anders gaat werken, vraagt dit wat anders van het toezicht. Hoe ga je als bestuurder bijvoorbeeld in gesprek met de Raad van Bestuur/Toezicht als het toezicht knelt met de maatschappelijke opgave? Hanne Wiegman-Windig en Aad Koster verzorgen een sessie over dit thema. Een verdere omschrijving volgt eind mei.

Workshop | Mindfulness zweverig? Integendeel!
Joycelyn Bartlett (Sterk in je Werk coach Utrechtzorg)

Werken in de zorg- en welzijnssector vraagt om zowel fysieke als mentale veerkracht. Zeker in het huidige tijdperk dat een sterk gestegen zorgbehoefte, onzekerheid en werkdruk met zich meebrengt. Het beoefenen van mindfulness kent vele bewezen positieve effecten in het behouden van veerkracht. Beoefenaars versterken onder meer hun concentratievermogen, kunnen aanhoudende werkdruk beter hanteren en ervaren meer rust. Tijdens deze interactieve workshop merk je aan den lijve de positieve effecten van mindfulness. Je ervaart niet alleen dát de oefeningen werken, je leert ook begrijpen waarom. Beleef deze workshop en ontdek wat mindfulness voor jou als professional kan betekenen.

Workshop | Praten met je data
Jan Anton van der Graaf (RegioPlus)

Inmiddels weet je misschien wat ChatGPT is, maar zegt ‘Retrieval Augmented Generation’ jou al wat? Allebei de systemen zijn technologieën die gebruik maken van kunstmatige intelligentie om tekst te genereren, maar ze werken anders en hebben andere doeleinden. In deze workshop leer je te praten met jouw data door middel van deze systemen. Hoe krijg je betrouwbare en relevante antwoorden op je vragen aan ChatGPT en hoe ontdek je verbanden in je eigen data die je in eerste instantie niet zag? Dit allemaal om jouw werk gemakkelijker, sneller en inhoudelijker te maken!

Workshop | Verbinding formele en informele zorg
Marijs van Hoek (Flever)

Eén van de belangrijkste thema’s binnen de SIR is het versterken van de samenwerking tussen de informele en de formele zorg. Flever heeft onlangs onderzoek gedaan over deze samenwerking, in deze sessie worden de eerste uitkomsten daarvan gepresenteerd. Daarnaast wordt het project Onafhankelijke Cliënt Ondersteuning gepresenteerd. Dit is een initiatief uit Almere wat in 2018 is ontstaan vanuit een burgerinitiatief en wat nu een structurele subsidie heeft. Het is een project waarin een hulpvrager ondersteunt wordt door een vrijwilliger met ervaringskennis in het contact met gemeenten en hulporganisaties of andere (informele) instanties. Om zo extra zorgvragen te voorkomen.

Workshop | Slimmer regio-overstijgend samenwerken
Suzanne van Triest (Sigra) en Monique Barten (Utrechtzorg)

Ontdek hoe je jouw impact kunt vergroten door slim gebruik te maken van bestaande initiatieven uit andere regio’s. Leer van succesverhalen en pas bewezen methoden toe om je doelen te bereiken. Laat je inspireren door de verhalen over ‘The Experience’ en ‘Ik Zorg Shop’ en hoe deze initiatieven elkaar vinden. Ga in kleine groepen aan de slag met het formuleren van jouw doelen voor de komende 1, 5 en 10 jaar voor de doelgroepen zoals anderstaligen/nieuwkomers/spouses, jongeren, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mantelzorgers/vrijwilligers en ontdek welke bestaande initiatieven uit andere regio’s je slim in kunt zetten om je doelen te bereiken, of het nu gaat om het aantrekken en toeleiden van nieuw talent of behoud.