Actueel Nieuws

15 juni 2020

Gezond & Zeker Jaarverslag 2019: In actie voor veilig, energiek en gezond werken

2019 was een innovatief en actief jaar voor Gezond & Zeker. Een aantal nieuwe activiteiten werden opgestart: De eerste drie Gezond & Zeker Regiodagen vonden plaats, het Gebruiksboekje werd vernieuwd, er werd een Praktijkrichtlijnen flyer uitgebracht, er werd uitgebreid onderzoek gedaan onder de doelgroep en de Leerstand Fysiek belasting voor ondersteunende diensten werd gelanceerd. Daarnaast liepen ook de bestaande activiteiten door: een uitgebreide website, de e-learningmodules, het aanbieden van gratis downloads zoals brochures, posters en paspoorten, de landelijke Innovatiedag en de maandelijkse nieuwsbrief met alle laatste inzichten. Alle activiteiten in 2019 én de plannen voor Gezond & Zeker in 2020 zijn samengevat in het Jaarverslag. Deze is hier te downloaden.

Image
Gezond & Zeker Regiodagen

De Gezond & Zeker Regiodagen zijn ontwikkeld vanuit de vraag van de regionale werkgeversorganisaties om een Gezond & Zeker evenement regionaal in te vullen. En zo aan te laten sluiten bij de behoefte van de doelgroep in de regio. Zo is een wens van de doelgroep informatie uit te wisselen met andere collega’s en zorginstellingen in hun regio. Daarnaast zorgden deze Regiodagen voor een verspreid aantal bezoekers, waardoor de bezoekersdruk op de landelijke Innovatiedag minder groot werd. Dit is een bewust streven geweest. Er zijn Regiodagen georganiseerd in Leiden, Eindhoven en Heerenveen met in totaal ongeveer 350 bezoekers. Iedere Regiodag is in nauwe samenwerking met de regionale werkgeversorganisaties georganiseerd. Hierdoor werd per dag ingegaan op specifieke thema’s die leven in de betreffende regio.

Gebruiksboekje

Vaardigheden zijn en blijven van groot belang voor iedereen die met fysieke belasting in de zorg bezig is. Vaardigheden om de cliënt te ondersteunen bij zelfredzaamheid, vaardigheden om hulpmiddelen optimaal te gebruiken en vaardigheden om zelf optimaal te bewegen. Technieken rondom deze vaardigheden worden in het Gebruiksboekje duidelijk in 3 stappen uitgelegd. Het originele Gebruiksboekje was alweer 8 jaar oud en daarom was het tijd voor een vernieuwing. Gezond & Zeker heeft deze vernieuwing gefinancierd. In het vernieuwde Gebruiksboekje zijn nieuwe hulpmiddelen, nieuwe wetenschappelijke inzichten en slimme ideeën uit de praktijk meegenomen. Iedere deelnemer van de Gezond & Zeker Innovatiedag en de Regiodagen heeft in 2019 gratis het Gebruiksboekje ontvangen. Via de regionale werkgeversverenigingen is het boekje ook gratis te verkrijgen.

Sinds 2005 coördineert RegioPlus samen met de regionale werkgeversorganisaties Gezond & Zeker. Gezond & Zeker is een actief programma met als doel het verspreiden van kennis naar werknemers in zorg en welzijn om agressie en fysieke belasting zoveel mogelijk te voorkomen. Naast fysieke belasting en agressie zijn belangrijke thema’s van het Gezond & Zeker programma de balans tussen werk en privé, psychosociale arbeidsbelasting en zelfredzaamheid van cliënten.

Gezond & Zeker is een activiteit van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus.

Deel dit op social media