Actueel Nieuws

28 januari 2021

Herintreders helpen in de zorgsector – rapportage Meldpunt

Herintreders en militairen helpen in de zorgsector tijdens de coronapandemie. Duizenden mensen zijn aan de slag om de personeelstekorten op te vangen. Het is de enige manier om de basiszorg te kunnen garanderen in ziekenhuizen en de ouderenzorg.

Image
Oliehandel

De 57-jarige Kees van Rijn is één van de herintreders. Normaal is hij werkzaam in de oliehandel als operationeel manager bij Vopak. Maar vanaf december 2020 heeft Kees zijn oude beroep weer opgepakt: de verpleging. Dertig jaar geleden behaalde hij zijn diploma. Hij moest dus wel even wennen. Maar nu helpt hij patiënten met steunkousen, katheters en rolstoelen in woonzorgcentrum Blankenburg. De instelling in Rozenburg is blij met zijn hulp.

Aanpoten

Ook de 24-jarige Aranka Dolislager pakte haar oude werk weer op. Aranka doet de lerarenopleiding PABO. Nu werkt ze als verpleegster in Aafje Zorghotel in Rotterdam. ‘Het is bij tijd en wijle flink aanpoten hier’ zegt Aranka. Ze helpt met medicatie, de overdracht en de dagelijkse zorg voor patiënten. Sommige mensen moeten wel acht weken revalideren. In Aafje Zorghotel liggen zo’n 80 corona patiënten.

Initiatieven

Aranka is aan de slag gekomen via ‘Extra handen voor de zorg’. Een landelijk initiatief van Regioplus, Actiz, vakbonden en verschillende beroepsverenigingen. De afgelopen maanden zijn zo’n 2000 mensen op deze manier naar een plek in de zorg begeleid. ‘De vraag blijft onverminderd hoog, met name naar mensen met een zorgachtergrond, zegt Arjan Huijsmans van Extra handen voor de Zorg. Kees kwam in de zorg terecht via de campagne ‘Jij bent nu nodig’. Werkgevers in de regio Rotterdam werden opgeroepen om medewerkers met een zorgdiploma tijdelijk uit te lenen.

 

Bekijk de rapportage van Meldpunt via de website.

 

Deel dit op social media