Een gebrek aan loopbaanmogelijkheden is voor zorg- en welzijnsmedewerkers vertrekreden nummer één, zo blijkt uit ons jaarlijkse uitstroomonderzoek. Zorgprofessionals hebben behoefte aan meer regie op hun baan en willen meer doorgroeimogelijkheden. Regionaal werkgeverschap kan hen dit geven. Hierbij werken zorgprofessionals dankzij één regionaal arbeidscontract bij meerdere organisaties in de regio.
Wat onze sector zorg en welzijn uniek maakt is dat zorgprofessionals vanuit hun passie en hart werken. Deze passie wordt in de praktijk nogal eens in de weg gezeten door regelgeving, administratie, onhandige werktijden en hoge werkdruk. Praktische zaken die we samen kunnen en móeten aanpakken om de zorg in de toekomst toegankelijk en aantrekkelijk te houden. Regionaal werkgeverschap biedt concrete oplossingen voor deze uitdagingen.
Regionaal werkgeverschap draait in de kern om een nieuwe manier van contracteren, waarbij mensen werken voor een collectief van organisaties. Om deze verandering te faciliteren moeten wet- en regelgeving aangepast worden.
RegioPlus droomt van één cao voor de gehele zorg- en welzijnssector. Dit maakt het voor professionals makkelijker om bij verschillende soorten zorgorganisaties te werken. Ook moet personeel btw-vrij uitgeleend kunnen worden aan andere organisaties. Deze systeemveranderingen maken werken in de zorg aantrekkelijker en verminderen concurrentie op primaire arbeidsvoorwaarden tussen branches. Andere uitdagingen die we samen het hoofd moeten bieden zijn mededinging – regionale samenwerking moet voldoen aan de concurrentieregels -, de wet DBA en draagvlak onder zzp’ers.
Met een doordachte aanpak overwinnen we samen deze knelpunten. Het is belangrijk dit vraagstuk gezamenlijk te benaderen als sector zorg en welzijn. We hebben elkaar nodig om verder te komen en het zorglandschap opnieuw in te richten op een manier die voor iedereen werkt. Dit reikt van bestuurlijk commitment tot betrokkenheid van de werkvloer.
Regionaal werkgeverschap zal de zorg veel opleveren. Primair draait het natuurlijk om gemotiveerde, zichzelf ontwikkelende medewerkers die de zorgsector niet willen verlaten. Maar daarnaast scheelt het ook in de kosten: een zzp’er inhuren kost een zorgorganisatie nu eenmaal meer geld dan een medewerker in loondienst. Een regionaal arbeidscontract zorgt ervoor dat zorgprofessionals alsnog de gewenste vrijheid hebben, zonder dat een werkgever onnodig veel zorggeld kwijt is aan zzp-kosten.
Het vormgeven van regionaal werkgeverschap vraagt om een nieuwe manier van samenwerken. Werkgevers zorgen er samen voor dat banen aansluiten op medewerkers, en niet andersom. Dit vraagt moed, visie en een programmatische aanpak. RegioPlus neemt hierin het voortouw met het Programma Regionaal Werkgeverschap. Het is één van de drie centrale thema’s in ons nieuwe meerjarenprogramma (Samenwerken en Innoveren in de Regio; SIR), en een belangrijke factor in het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en welzijn van het ministerie van VWS.
Wij maken ons hard voor een gezonde arbeidsmarkt en zetten ons in voor regionale verbondenheid. Dat doen wij door het verzamelen van sterke regionale voorbeelden en verbinding te faciliteren. Moeilijke gesprekken gaan we niet uit de weg, maar juist actief aan. Vanuit Studio R+ organiseren we jaarlijks een politiek debat en brengen we belangrijke thema’s in beeld.
Als schakel tussen overheden en werkgevers pakken wij een verbindende rol bij het vinden van blijvende oplossingen. Dit doen wij door te faciliteren, te inspireren, en onze stem te laten horen, opkomend voor waar wij voor staan en in geloven. Zo loopt RegioPlus voorop in het aanjagen en organiseren van modern werkgeverschap.
Er is al bewijs dat regionaal werkgeverschap werkt. Wij hebben een aantal van de belangrijkste, meest concrete oplossingen voor je verzameld. Bekijk voorbeelden van modern werkgeverschap, leer van de ervaringen van anderen en laat je inspireren.