Actueel Nieuws

14 december 2020

“De dankbaarheid van mensen, dát is de dikke plus van dit werk”

Bas Saris, helpende bij stichting Elde en Maasduinen, ging na acht jaar Italië weer terug naar Nederland. Hij wilde weer terug naar de zorg. Via Extra handen voor de zorg is het hem gelukt. Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Humanitas, stond samen met werkgeversorganisatie Transvorm in Brabant, aan de wieg van Extra handen voor de zorg en zag de behoefte vanuit zorg- en welzijnsorganisaties in de eerste golf en tweede golf veranderen. Bas en Gijsbert delen allebei hun eigen ervaringen met Extra handen voor de zorg.

Het was maart 2020 dat Bas Saris zich in Italië zorgen maakte over de toestand daar. Hij werkte de afgelopen acht jaar in de horeca en als ski gids in de bergen van Noord-Italië. De rust, vrijheid en ruimte maakte plaats voor hectiek en ongeloof. “Ik was in maart letterlijk ontsnapt aan de lockdown, anders had ik nog maanden in Italië moeten blijven. Bas trok van het ene corona-epicentrum in Noord-Italië naar het andere in Noord-Brabant en hoopte zijn oude vak als verpleegkundige weer op te pakken. “Dat was in maart niet zo gemakkelijk. Ik keek voor banen als herintreders en wilde via mijn vriendin werken in het ziekenhuis. Maar ook daar kreeg ik te horen dat er geen capaciteit was om me te begeleiden. Destijds kon ik mezelf nergens aanmelden, ook omdat ik te lang uit de zorg was geweest. Dat vond ik wel jammer“, vertelde Bas.

Warm welkom

De wens om in de zorg te werken liet Bas niet los en hij vond het initiatief Extra handen voor de zorg. Bas vertelt enthousiast: “Op een vrijdag schreef ik me als herintreder in en meteen die maandag daarop kreeg ik al een mail dat stichting Elde en Maasduinen een plek voor me had als helpende. Weliswaar nog niet als verpleegkundige, maar we zijn aan het kijken om een traject voor mijn BIG-registratie op te starten. Hier hebben ze me de kans geboden en zijn ze heel blij met me.” Die waardering die Bas krijgt, vindt ook Gijsbert heel belangrijk: “Nu leven we in de waan van de dag, maar als werkgevers moeten we ook kijken hoe we deze mensen die geplaatst zijn en die in de zorg willen blijven werken aan ons kunnen binden. Het helpt echt dat zo’n afdeling zoals bij Bas hem omarmt, zodat hij wil blijven. Ik hoop dat veel instellingen dat doen. Als mensen tijd voor je hebben, voel je je welkom.”

Blij met deze hulp

Bij Humanitas zijn er in de eerste golf zo’n 35 mensen geplaatst waarvan 15 mensen bij Humanitas willen blijven werken. Inmiddels zijn er meer mensen aan de slag bij Humanitas die uit andere sectoren dan de zorg komen. Gijsbert vertelt hierover: ”Wij hebben een hoop mensen van andere sectoren zoals het theater. Deze mensen hebben veel ervaring in het organiseren en logistiek. Ook hebben we mensen van schoonmaakbedrijf CSU die nu niet in hotels kunnen werken. We zijn heel blij met deze hulp. Daarom heb ik vanochtend de mensen die vandaag starten even gesproken en een warm welkom gegeven.” Extra handen voor de zorg gaat vooral over het inzetten van tijdelijke extra hulp. Nog niet iedere zorg- en welzijnsorganisatie weet daar raad mee. Gijsbert vertelt daarover: “Organisaties moeten zich niet blindstaren op de opleiding, maar kijken welke handen zij nodig hebben. De mensen die het meest liefdevolle zorg verlenen, zijn vaak mensen met een lagere opleiding. Daarom vind ik dat je niet altijd zwaar opgeleid moet zijn. Wij zoeken heel gericht, we hebben een lijst met de functies die we nodig hebben zodat we precies weten wat we bij Extra handen voor de zorg kunnen aanvragen. Het helpt als organisaties dat goed in beeld hebben, voor de organisatie zelf en het initiatief Extra handen.”

Echte waardering

Bas is tevreden met zijn plaatsing via het initiatief en werkt nu fulltime op twee plekken, op een cohort-afdeling waar patiënten na corona kunnen herstellen en in een verpleeg- en verzorgingshuis. Hij blijft voorlopig nog wel. Bas: “Het werk en de afwisseling bevalt heel erg goed. Het zijn de sociale contacten die het maken, voor mij en de patiënten. Ik merk de eenzaamheid bij de mensen, er komt niemand meer op bezoek voor koffie. Ik probeer dan positiviteit erin te brengen door een praatje te maken en de mensen te motiveren een wandelingetje te maken. Dat wordt echt gewaardeerd. Dat is een hele grote plus met dit werk. Ik merk dat ik als helpende de afdeling absoluut al kan ontlasten. De zorg biedt veel mogelijkheden, het is zo breed. Maar ik denk dat het gevoel van jezelf moet komen. De keuze voor de zorg maak je met je hart en met je gevoel.”

Deel dit op social media